Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Ραγδαία άυξηση των θανατηφόρων κρουσμάτων από τον ιό Η1Ν1

Ανησυχία για κορύφωση του πανδημικού κύματος τις επόμενες εβδομάδες. 30 τα θύματα στη χώρα μας – περίπου ο ένας στους τρεις ασθενείς είναι 15-29 ετών.

Στους 30 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των θανατηφόρων κρουσμάτων από τη νέα γρίπη στη χώρα μας με τελευταίο θύμα μία 52χρονη η οποία έπασχε από νοσογόνο παχυσαρκία. Η γυναίκα νοσηλευόταν διασωληνωμένη σε μονάδα εντατικής θεραπείας, παρουσίασε αναπνευστική και νεφρική ανεπάρκεια και απεβίωσε το Σάββατο.
Επίσης, 35 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ανάμεσά τους ένας 62χρονος με υποκείμενο νόσημα (πολλαπλούν μυέλωμα), ένας άνδρας 74 ετών με υποκείμενο νόσημα (χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια & καρδιακή ανεπάρκεια) και ένα κοριτσάκι 7 επτά ετών, χωρίς βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό.
Οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι 90 άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους από επιπλοκές της νέας γρίπης και κάνουν έκκληση προς όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν άμεσα. Στόχος τους είναι να εμβολιαστούν 5 εκατομμύρια άτομα για να δημιουργηθεί ασπίδα προστασίας έναντι της νόσου. Από την πρώτη μέρα των εμβολιασμών στις 16 Νοεμβρίου μέχρι και την περασμένη Πέμπτη έχουν εμβολιαστεί συνολικά 183.328 άτομα.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο αριθμός των ατόμων που έχουν νοσήσει από τη νέα γρίπη έφθασε τις 8.463 ενώ το ένα στα δύο δείγματα που αναλύονται είναι θετικό στον ιό. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η νέα γρίπη χτυπάει κυρίως τα παιδιά και τους νέους έως 34 ετών. Περίπου ο ένας στους τρεις ασθενείς είναι 15- 29 ετών, ενώ περισσότερα από 1.000 κρούσματα αφορούν παιδιά 10- 14 ετών. Παρενέργειες του πανδημικού εμβολίου είχαν εμφανιστεί έως τις 3 Δεκεμβρίου σε 110 άτομα και αυτές αφορόυσαν κυρίως μούδιασμα στα άνω άκρα.
Στο μεταξύ, διεξάγονται έρευνες για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου έπειτα από την εισαγωγή στο ογκολογικό νοσοκομείο Αγ. Σάββας 62χρονης γυναίκας που εμφάνισε νευρολογικά συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό της κατά της νέας γρίπης. Αναμένεται να γίνει λεπτομερής αξιολόγηση για το αν αυτά συνδέονται με το εμβόλιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το νοσοκομείο Αγ. Σάββας πρόκειται για άτομο με υποκείμενα νοσήματα και έκδηλη σχετική συμπτωματολογία.
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων υπενθυμίζει ότι λειτουργεί ειδική τηλεφωνική γραμμή για την αναφορά παρενεργειών του εμβολίου καθημερινά από τις 08.00-21.00 στον αριθμό 213 2040401.
Σε ότι αφορά την κατάσταση στην εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας μας, 750 σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία στους νομούς Ιωαννίνων, Κοζάνης, Άρτας και Ημαθίας.
Για την άμεση κάλυψη των αναγκών των αυξανόμενων κρουσμάτων της νέας γρίπης πρόκειται να διορισθούν 211 νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία. Στο διάστημα που ακολουθεί θα διορισθούν άλλοι 419 νοσηλευτές στους κλάδους Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οπώς ανακοίνωσε το ΑΣΕΠ, «κατόπιν σχετικού αιτήματος του υπουργείου Υγείας, λόγω των επιτακτικών αναγκών εν όψει της πανδημίας της νέας γρίπης» θα διατεθούν νοσηλευτές από τους πίνακες επιλαχόντων. Τα στοιχεία των πρώτων 211 υποψηφίων και ο φορέας στον οποίο διορίζονται έχουν καταχωριστεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου