Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την μετανάστευση Τι προβλέπει το νομοσχέδιο


Την ελληνική ιθαγένεια αποκτούν 250.000 παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι άλλοι 250.000 νόμιμοι μετανάστες στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Την πολιτική και κοινωνική ένταξη των μεταναστών επιτρέπει το νομοσχέδιο για την «Πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Eλλάδα», που συζητήθηκε χτες κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και την παρουσία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Η νέα μεταναστευτική πολιτική που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης προβλέπει την παροχή ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά νόμιμων μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα μας, δηλαδή στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, τον εξορθολογισμό της διαδικασίας πολιτογράφησης αλλά και το δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές σε μετανάστες και ομογενείς που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, την δυνατότητα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας θα μπορούν να έχουν πλέον, τα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα με μία αίτηση εγγραφής του τέκνου και μία σχετική δήλωση των γονέων στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας τους και την προϋπόθεση ο ένας από τους δύο γονείς να είναι μόνιμος και νόμιμος κάτοικος της Ελλάδας για πέντε συνεχή έτη.

Οι διατάξεις καλύπτουν και τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει στη χώρα, καθώς αρκεί η φοίτηση στις τρεις πρώτες τάξεις Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης ή σε οποιεσδήποτε έξι τάξεις του ελληνικού σχολείου και οι σχετικές αιτήσεις των γονέων στο δημοτολόγιο για να αποκτήσουν και αυτά την υπηκοότητα όταν ενηλικιωθούν.

Τα παιδια που έχουν συμπληρώσει ήδη το 18ο έτος της ηλικίας τους και πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις θα μπορούν να λάβουν την ιθαγένεια με σχετική αίτηση που θα έχουν το περιθώριο να υποβάλλουν σε διάστημα τριών ετών από την έναρξη ισχύς του νόμου.

Τα παιδιά που γεννιούνται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον δεν αποκτούν αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή τους ούτε μπορούν να αποκτήσουν τέτοια με σχετική δήλωση των γονέων τους στις οικείες αλλοδαπές αρχές ή είναι άγνωστης ιθαγένειας ή ένας από τους γονείς τους έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.

Παράλληλα, με το νομοσχέδιο ορίζονται και οι διαδικασίες απόκτησης ιθαγένειας μέσω πολιτογράφησης. Προβλέπεται μείωση των χρόνων που απαιτούνται για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες διεκπεραίωσης των αιτημάτων αλλοδαπών ή ομογενών για απόκτηση ιθαγένειας από 10 έτη, που ίσχυαν ως τώρα σε 2 το αργότερο ενώ ο υπουργός υποχρεούται να αιτιολογεί επαρκώς τις απορριπτικές αποφάσεις πολιτογράφησης, κάτι που μέχρι σήμερα παρέμενε αναιτιολόγητο.

Επιπλέον, το κόστος του παραβόλου που καταθέτουν οι αλλοδαποί προκειμένου να κάνουν αίτηση πολιτογράφησης μειώνεται από 1500 ευρώ σε 1000. Το ποσό για την περίπτωση επανυποβολής αίτησης είναι 300 ευρώ. Σύμφωνα με υπεύθυνους του υπουργείου, η υψηλή αξία του παραβόλου λειτουργούσε ως μέσω αποτροπής για τους μετανάστες που ήθελαν να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια. Μάλιστα, μέχρι πρότινος αποτελούσε το υψηλότερο παράβολο στην EE μαζί με το αντίστοιχο της Aυστρίας.

Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης

Το νομοσχέδιο θα δώσει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε περίπου 80-90.000 μετανάστες και 155-160.000 ομογενείς κυρίως από την Aλβανία και δευτερευόντως από την πρώην Σοβιετική Eνωση.

Η αρχή θα γίνει με τις δημοτικές εκλογές του 2010 στις οποίες θα μπορούν να ψηφίσουν όσοι εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των δήμων από τους οποίους απέκτησαν άδεια παραμονής μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2010. Θα μπορούν να εγγραφούν στους καταλόγους οι ομογενείς, οι πρόσφυγες και οι ανιθαγενείς που διαμένουν επί πέντε συνεχόμενα έτη νόμιμα στη χώρα μας ή που είναι κάτοχοι «Eιδικού Δελτίου Tαυτότητας Oμογενούς» και οι μετανάστες που διαθέτουν άδεια παραμονής δεκαετούς διάρκειας, αορίστου χρόνου ή επί μακρόν διαμένοντος.

Εκτός από το δικαίωμα του εκλέγειν οι μετανάστες που καλύπτουν τις προϋποθέσεις της νόμιμης πενταετούς διαμονής και έχουν συμπληρώσει τον 21ο χρόνο της ζωής τους, θα έχουν και το δικαίωμα να εκλέγονται ως δημοτικοί, διαμερισματικοί και τοπικοί σύμβουλοι. Ωστόσο, δεν θα μπορούν να εκλέγονται στα αξιώματα του δημάρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ν.Δ.
Για επιπολαιότητα κάνει λόγο η Ν.Δ. με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο να υποστηρίζει ότι η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης δεν λύνει το προβλημα. Αυτό που κάνει είναι να απλοποιεί την ήδη υπάρχουσα διαδικασία για την απόκτηση ιθαγένειας.

ΚΚΕ
Θετικό μεν αλλά εξαιρετικά ανεπαρκές και άνισο θεωρεί το σχέδιο νόμου το ΚΚΕ. «Απαιτούμε ίσα δικαιώματα και ανθρωπιά για όλους τους μετανάστες και τα παιδιά τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις» δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα σε εκδήλωση του ΚΚΕ για τους μετανάστες προσθέτοντας ότι «από τις εξαγγελίες για την ιθαγένεια δεν θα ωφεληθούν ούτε τα μισά από τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Eλλάδα».

ΣΥΝ
Ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε το προσχέδιο για την μεταναστευτική πολιτική ο Συνασπισμός, επισημαίνοντας ότι οι δυνάμεις της Pιζοσπαστικής Aριστεράς μαζί με το μεταναστευτικό και το αντιρατσιστικό κίνημα αγωνίζονται εδώ και χρόνια για την προάσπιση των δικαιωμάτων και την κοινωνική εξίσωση των μεταναστών. «Mε βάση αυτήν τη λογική, τόσο η αναγνώριση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών όσο και η αναγνώριση δικαιώματος ψήφου στις δημοτικές εκλογές για τους μετανάστες αποτελούν αναγκαία βήματα προς μια τέτοια κατεύθυνση», τόνισε ο ΣΥΝ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου